Takaisin uutisiin

URA FINRAILILLA: Liikenneohjaaja Tapani Rautio

Julkaistu 26.06.2018

Olen 58-vuotias liikenneohjaaja Kuopiosta. Työskentelen Pieksämäen tornissa vastuualueena Pieksämäen liikenteenohjaus sekä Pieksämäki-Iisalmi-rataosan kauko-ohjaus. Ennen Pieksämäelle siirtymistä työskentelin junasuorittajana Kuopiossa 1995-2017.

Työ on kolmivuorotyötä ja edellyttää huolellisuutta, tarkkaavaisuutta sekä keskittymiskykyä sekä ohjeiden ja määräysten hallintaa. Mukavat työkaverit ja hyvä henki työpaikalla antavat pikantin lisämausteen työssä viihtymiselle.

Finrailin myötä työnopastus on hyvin järjestetty ja osaamisen varmistaminen teoriassa ja käytännössä antavat myös varmuutta tekemiseen. Samoin turvallisuuspolitiikka on hyvä, sillä poikkeamien käsittely parantaa turvallisuutta, kun ne käsitellään perusteellisesti ja analysoidaan hyvin. Näin voidaan selvittää syyt ja vaikuttaa siihen, että niiltä vältytään jatkossa. Uusien ohjeiden opiskelu vaatii paljon aikaa, sillä uusia ohjeita tulee paljon ja järjestelmät muuttuvat tiuhaan tahtiin.

Kiinnostuin rautateistä jo 7-vuotiaana Riihimäellä rautatieyhteisössä ja olin ns. "Nahkakantinen kävelevä juna-aikataulu" kun osasin Riihimäen juna-aikataulut ulkoa ja neuvoin ihmisiä ilman palvelumaksua. 15-vuotiaana juoksupoikana kiinnostuin uudelleen junasuorittajan työstä Riihimäen tornissa vuonna 1975. Kauppaopiston jälkeen 1.6.1978 aloitin työt 18-vuotiaana Helsingin liikennealueella ja sen jälkeen Riihimäen alueella eri asemilla (Riihimäki, Hyvinkää, Hämeenlinna, Hikiä, Oitti, Mommila, Lappila, Järvelä, Ryttylä, Turenki, Iittala, Rajamäki, Lohja) kiertäen.

Viidellä eri vuosikymmenellä olen saanut nähdä ja kokea mahtavan teknisen kehityksen niin rautateillä kuin liikenteenohjaustyössä. Samalla se pitää mielen virkeänä ja uusien asioitten oppiminen kiehtoo. Terveelliset elämäntavat, liikunta, ravinto sekä riittävä uni edesauttavat jaksamisessa. Vireydestä on syytä pitää huolta näissä hommissa aina.

Tapani Rautio, liikenneohjaaja Pieksämäeltä