Pekan Finrail

uratarina

Pekka Heiskanen, vuoroesimies

Takaisin Uratarinat sivulle >

1. Kerro omasta taustastasi (Miten päädyit Finrailille/VR:lle töihin, oletko eri tehtävissä työsuhteesi aikana jne.)?

Tein ratatöitä lapion varressa kahtena kesänä, ja sitä kautta heräsi kiinnostus rautateihin. Valmistuttuani kauppaoppilaitoksesta ja armeijan käytyäni kävin henkilökohtaisesti kysymässä töitä mielenkiintoisista työpaikoista. VR konsernin ulkopuolelta ei ollut liikenteenohjaukseen palkattu uutta henkilöstö 15 vuoteen. Testien ja haastattelujen kautta pääsin oppiin liikenteenohjaajaksi vuonna 2000 ensimmäisten joukossa VR:n ulkopuolelta.  Seitsemän vuotta kiersin pikkuasemia liikennemestarina (hieno titteli aloittelijalle), työnä olivat monipuoliset tehtävät lipunmyynnistä junien lähettämiseen.  Alueohjaajana toimin neljä vuotta, ja alueohjaajan tehtävä on toimia liikenteenohjauksessa yhdyshenkilönä, joka vastaa koko oman alueen sujuvasta liikenteestä, ja esimerkiksi poikkeustilanteissa ratkaisee junajärjestyksen yhdessä rataliikennekeskuksen kanssa. Muita liikenneohjaajia alueohjaaja auttaa esim. häiriötilanteissa matkustajainformaation hoitamisessa ja tiedottamisessa.

2. Kerro omasta työnkuvastasi (Millaisia ovat tavallisimmat työtehtäväsi, mitä muita työtehtäviä työhösi kuuluu)?

Toimin työvuoron esimiehenä, huolehdin liikenteen sujuvuudesta alueohjaajan tehtävässä, ja autan muita liikenneohjaajia tarvittaessa ongelmatilanteissa. Olen yhteydessä Rataliikennekeskukseen sekä muihin sidosryhmiin.Osallistun erilaisiin kehittämispalavereihin, neljä kertaa vuodessa pidän omalle ryhmällä ryhmäpäivät,  jaksopalaverit, sekä oman ryhmäläisten kehityskeskustelut, ym.  tarvittavat työt.

3. Mistä asioista nautit eniten omassa työssäsi?

Työni on itsenäistä ja vastuullista, haasteita riittää joka päivälle. Tunnen tekeväni tärkeää työtä turvallisuuden ja liikenteen sujuvuuden eteen. Poikkeus- ja häiriötilanteiden selvittäminen ripeästi tuo onnistumisen iloa. Meillä on hyvä yhdessä tekemisen henki työkavereiden kanssa läpi Suomen.

4. Keiden kanssa teet yhteistyötä työssäsi?

Liikenteenohjaajien ja liikennesuunnittelijoiden, Rataliikennekeskuksen ja kouluttajien sekä turvallisuusasiantuntijan kanssa.

5. Minkälaisia ominaisuuksia työtehtäväsi edellyttää?

Hyvät vuorovaikutustaidot, kyky kuunnella ja kuulla, rauhallisuus. Yhteistyötaidot kaikkien sidosryhmien kanssa. Kykyä toimia myös paineen alla ja toimia itsenäisesti, mutta sääntöjä noudattaen.

6. Minkälaisia vinkkejä antaisit tuleville hakijoille?

Olkaa uteliaita ja kiinnostuneita kaikista rautateihin liittyvistä asioista.  Aktiivisuus palkitaan.

Alkuun >